אחסון בענן – מהו ולמה הוא משמש?

שתף את המידע!

"אחסון בענן" הוא בין שירותי אירוח האתרים, האפליקציות והפלטפורמות שתפסו תאוצה רבה בשנים האחרונות – ייתכן שאפילו הנפוץ ביותר. למעשה, לפי סטטיסטיקות מסוימות, נכון להיום 60% מהנתונים והמידע של כל העסקים בעולם מאוחסנים בענן. עוד נתונים? עד שנת 2026, שווי השוק של שירותי מחשוב ואחסון על הענן עתידים לעבור את ה-940 מיליארד דולר!

זאת מאחר ואחסון בענן מספק שילוב של יכולות וביצועים רבים, אפשרויות שדרוג ומדרגיות קלות ומהירות, אבטחה מוגברת, ויעילות וחיסכון כספי שקשה למצוא בסוגי אחסון אתרים "מסורתיים" יותר.

אבל מה זה בדיוק, למה ולמי זה טוב, ולמה בכלל להשתמש בזה?

מה זה?

כדי להבין מהו אחסון או אירוח בענן, עלינו להגדיר קודם מהו הענן עצמו.

המונח "ענן" מתייחס לשילוב של שלושה גורמים עיקריים:

* שרתים – מחשבים אשר תפקידם הוא לאחסן או לארח שירותי רשת שונים, כמו אתרים, אפליקציות, פלטפורמות ושירותי מחשוב אחרים (אימייל, סטרימינג וכדומה).

* חוות שרתים – מהן פועלים השרתים הללו. חוות שרתים הנן מבנים גדולים, המכילים כמות גדולה מאוד של שרתים המאוגדים בצבירים. צבירים אלה לעיתים מאגדים כמה שרתים ביחד המחברים את משאביהם ויוצרים מעין "סופר שרת".

* תשתיות – המחברות בין השרתים שפועלים מחוות השרתים לגולשים וללקוחות הענן.

אם כן, "אחסון בענן" (או אירוח בענן) הנו שימוש בשרתים הפועלים מחוות שרתים, כחלק משירותי ענן, לשם אחסון שירות רשת כלשהו והנגשתו למשתמשים (גולשים, לקוחות, עובדים וכדומה) דרך רשת האינטרנט.

למעשה, אנו משתמשים בשירותי מחשוב שונים הנגישים לנו בזכות מחשוב ענן הן למטרות עבודה ועסקים, והן למטרות אישיות בחיי היומיום: שירותים כמו ג’ימייל (Gmail), זום (Zoom), גיטפוד (Gitpod), ג’ירה (Jira), סיילספורס (Salesforce) ועוד רבים אחרים – כולם מתאחסנים על שרת ענן, כלומר, על שרת הנמצא בחוות שרתים (או על כמות גבוהה של כמה שרתים בו זמנית).

יתרונות

לאחסון בענן ישנו מספר בלתי מבוטל של יתרונות. חלק מיתרונות אלה נובעים מעצם פעולתו של הענן עצמו, כלומר, מתצורת השרתים ופעולתם בחוות השרתים.

יכולנו להשוות כיצד היתרונות של אחסון בענן עומדים מול שירותי אחסון "מסורתיים", אך השוואה כזאת הייתה גוזלת את זמנכם, מפני שבסופו של דבר, היא מסתכמת במילה אחת – "יותר". אחסון שירותי מחשוב בענן נותן יותר בכל פרמטר אשר נחשב ליתרון, כאשר משווים אותו אל מול שירותי אחסון אחרים.

בנוסף לכך, יתרונות אלה מתאימים יותר להתנהלות עסקית, שכן, הם חוסכים לעסקים ולבעליהם את שני המשאבים החשובים ביותר – זמן וכסף.

יתרונות אלה כוללים:

גמישות ומדרגיות: בשל תצורת השרתים ואופן הפעולה של חוות השרתים עצמן, שדרוג, שנמוך והקצאת משאבים נעשים בקלות ובמהירות, וכוללים פניה לספק השירות, עדכון התשלום ו…זהו.

משיקים שירות חדש בעל צריכת משאבים גבוהה? השירות אותו אתם מאחסנים מקבל יותר תעבורת נתונים וגולשים מבדרך כלל? החלטתם "להוריד הילוך" ולצמצם את פעולת האתר או השירות שלכם? אין צורך בפעולות מסובכות, הגדרות או התעסקות כלשהי בחומרה. כמה לחיצות או פניה לספק השירות ואתם מסודרים.

אמינות, אבטחה ושרידות: שרתים הפועלים מהענן (כלומר, מתוך חוות שרתים) מספקים אבטחה מוגברת פי כמה מהמון שירותי אחסון אחרים, הן מבחינה פיזית והן מבחינת התשתיות והתוכנה. למעשה, חוות שרתים לרוב יהיו ממוקמות באיזורים אסטרטגיים או מתחת לאדמה, כדי לצמצם פגיעות מאסונות טבע ומגורמים אחרים.

ספקים רבים מבטיחים זמינות שרתים של 99.9% לפחות, וחלקם אף עומדים בתקני אבטחת מידע מחמירים כגון ISO27001 (דבר המבטיח הן את אבטחת השרתים והתשתיות והן את יכולתו של ספק שירותי הענן לעבוד עם חברות בינלאומיות הדורשות עמידה בתקנים אלה).

ספקים איכותיים יותר יהיו בעלי תוכנית התאוששות מאסון (חלקם גם יספקו פתרונות התאוששות מאסון).

התוצאה של כל אלה הנה אמינות השירות ושרידותו הגבוהה, ואלה מבטיחים המשך פעולה עסקית שוטפת גם אל מול תקריות אבטחה חמורות ואסונות שונים.

ביצועים ומהירות: לא זאת בלבד שכל שרת ענן הנו בעל עוצמת משאבים מכובדת, אלא שצבירים של שרתים אלה מאוגדים לכדי "סופר שרתים" בעלי עוצמה רבה אף יותר. באמצעות תצורה זו, ניתן לארח ולהריץ כל שירות, ולעמוד בכל דרישת משאבים, גם הגדולות ביותר.

ביצועים הם למעשה אחד מהגורמים המרכזיים המבטיחים אחסון מהיר, אשר תורם לחוויית המשתמש/הגולש ולקידומו של השירות במנועי החיפוש השונים.

חיסכון ועלויות מותאמות לצריכה: הלקוח משלם בהתאם לכמות המשאבים המסופקים במסגרת שירות האחסון. משמע, משלמים רק על מה שצריכים וצורכים, לא יותר ולא פחות.

נוסף על כך, מעצם העובדה שהחומרה והשרתים זמינים דרך הרשת ונמצאים תחת אחריות הספק, נחסכים מהלקוח כל הצעדים וההשקעה הכרוכים ברכישת חומרה, תחזוקה, אחזקה, טיפול בבעיות, שדרוג, אבטחה וכדומה.

יתרונות אלה הופכים את שירותי הענן השונים למוצר אטרקטיבי לכל בעל עסק שצריך לארח שירות כלשהו – בין אם מדובר באפליקציה או אתר, פורטל לעובדים או פלטפורמת פיתוח. אם מנקזים את כל הצרכים של כל עסק באשר הוא למילה אחת, המילה הזאת ללא ספק יכולה להיות "יעילות", וזה בדיוק מה שאחסון בענן מקנה – יעילות. הוא חוסך מבעל העסק את ההתעסקות, ההשקעה, הזמן והמשאבים הנחוצים לשם אחזקת ותחזוקת שרת, ובה בעת מקנה יכולת לשינוי מהיר בהתאם לצרכים משתנים, וביצועים שיכולים לעמוד מול המערכות החזקות ביותר.

שרתים וירטואליים

שרתים וירטואליים הם בין השירותים הנפוצים ביותר המוצעים ללקוחות במסגרת שירותי הענן השונים, ובמסגרת שירותי אחסון אחרים. למעשה, ייתכן שזהו שירות הענן הנפוץ ביותר, שכן, מרבית השרתים הוירטואליים הקיימים כיום פועלים מהענן. אם כבר עסקנו בכלכלה ובסטטיסטיקות קודם, שווי השוק של שרתים וירטואליים לבדם עתיד לעבור את ה-13 מיליארד עד שנת 2030.

לא סתם אנו מציינים דווקא את השרתים הוירטואליים מכל השירותים הזמינים בענן – הם בעלי תועלות רבות, בדומה לשימוש בשרתי הענן עצמם – אבטחה, גמישות, ביצועים וחיסכון בעלויות. כאשר שרת וירטואלי פועל מהענן, יתרונות אלה מתגברים אף יותר.

מהו שרת וירטואלי?

שרת וירטואלי, או שרת וירטואלי פרטי (VPSר"ת Virtual Private Server) הוא למעשה הדמיה של מערכת מחשב (מכונה וירטואלית, או VM – Virtual Machine) המוגדרת לתפקד כשרת.

שרתים וירטואליים מתקיימים באמצעות טכנולוגיה המאפשרת ליצור הדמיות של מערכות ממוחשבות (כמו מחשבים, כונני אחסון, רשתות ופלטפורמות שונות) הנקראת וירטואליזציה. השרתים הוירטואליים מתאחסנים (או מתארחים) על שרת פיזי בעל מספיק משאבים כדי להריץ כמות נכבדת שלהם – כמו "סופר שרת" הפועל מהענן (ומהווה, למעשה, חלק מהמושג הנקרא "אחסון בענן"). השרת הפיזי משתמש בתוכנת hypervisor, אשר מנהלת את השרתים הוירטואליים, ומספקת להם משאבי מחשוב מדומים – כוח עיבוד, זיכרון RAM, שטח אחסון נתונים וכו’- ה"מושאלים" מהשרת הפיזי המארח.

שרתים וירטואליים מומלצים לשימוש למרבית הצרכים העסקיים והאישיים כיום, מאחר וניתן להתאים אותם לכל צורך, ולבצע התאמות מחדש כאשר הצרכים משתנים – גם אם לחלוטין.

איך לבחור את ספק הענן הנכון

נכון, לכל לקוח ולכל שירות אותו הלקוח רוצה להנגיש יש את הצרכים הפרטיים והספציפיים שלהם. הגדרתם של צרכים אלה תסייע לכם לזהות איזה שירות/חבילה/תוכנית אתם צריכים מספק הענן, וכך תוכלו לבדוק מי מציע את השירות המתאים לכם ביותר ומי יכול לספק את הצרכים הפרטיים שלכם.

עם זאת, ישנם מספר קריטריונים אשר משפיעים על כל לקוח באשר הוא ועל הצלחת השירות שהוא מתכוון לארח, ללא קשר למטרתו או צרכיו הספציפיים:

שירות לקוחות ותמיכה טכנית: שירות הלקוחות והתמיכה הטכנית הם מי שנפנה ונופנה אליהם במקרה של תקלה, בקשה או שאלה. בהתאם לכך שאתרי אינטרנט ושירותי רשת שונים אמורים להיות פעילים לאורך כל שעות היום במשך כל ימות השבוע, כך גם התמיכה הטכנית של הספק.

כדאי לוודא כי הנציגים הם בעלי ידע והסמכות רלוונטיות בתחום השרתים, הרשתות והאינטרנט, וכי הם מסוגלים לפתור גם בעיות מורכבות במהירות וביעילות במידת הצורך.

הערה: אם כבר בתמיכה טכנית ושירות לקוחות עסקינן, כדאי לוודא שישנה תמיכה מלאה בשפה העברית. כך תוכלו לתקשר באופן ברור ויעיל עם נציגי הספק, ולא ייווצר בלבול בשל מושגים טכניים לא מוכרים.

אבטחה: נכון, כבר ציינו כי אחסון בענן מספק אבטחה מוגברת למשתמשיו. עם זאת, אין שירות חף מטעויות ומפרצות, ולכן, וודאו כי הספק בו אתם בוחרים מיישם אמצעי אבטחה נאותים הן על התשתיות והן מבחינה פיזית, וכי הם מתעדכנים באופן תדיר. מומלץ לתעדף ספקי ענן אשר עומדים בתקני אבטחת מידע שונים (כמו ISO27001), מפני שמשמעות הדבר היא מודעות גבוהה לצורך באבטחת השירות ואספקת אבטחה ברמה גבוהה יותר.

פעילות מקומית: אם השירות שבכוונתכם לארח בענן מיועד לקהל יעד מקומי – עובדי החברה שלכם, לקוחות באותה מדינה בלבד, פעילות ארגונית ממוקדת וכו’ – מומלץ לבחור בספק שירותי ענן בעל חוות שרתים הממוקמות במקום בו קהל היעד נמצא. אחסון השירות שלכם על שרת קרוב פיזית לאותה אוכלוסיה (כלומר, באותה מדינה או באותו איזור/מחוז) יקצר את הדרך בתחלופת הנתונים בין השירות למשתמשיו יותר ויספק טעינה מהירה יותר. בנוסף לכך, השירות ידורג גבוה יותר במנועי החיפוש, אשר מתאימים אתרים ושירותים לאוכלוסיות היעד. לדוגמה, אם גולש מפתח תקווה מחפש חברת פרסום ישראלית לשם שיווק מוצר שפיתח, גוגל יציג לו קודם אתרי חברות המאוחסנים על שרתים אשר ממוקמים בישראל.

ספק ענן עם פעילות מקומית יכיר טוב יותר את הרגולציות בישראל וכיצד הטכנולוגיה פועלת, מי נגד מי וכדומה, ויוכל לספק לכם שירות טוב ויעיל יותר.

חומרה עדכנית: מומלץ לוודא כי הספק אותו אתם שוקלים משתמש בשרתים אשר בנויים מחומרה עדכנית, על מנת לספק אחסון מהיר (יותר) עם פחות תקלות. לדוגמה, שרת בעל כונן NVMe יהיה עדיף משרת בעל כונן SSD "רגיל", וזיכרון RAM הפועל בטכנולוגיית DDR5 יפעל בצורה מהירה וחלקה יותר מכזה הפועל בטכנולוגיית DDR4.

מומלץ לוודא כי הספק מעדכן את הטכנולוגיה בה הוא משתמש אחת לתקופה.

Jetserver – אחסון בענן מהיר, בטוח ומשתלם

חברת Jetserver היא בין החברות המובילות בישראל לאחסון בענן

Jetserver בעלת ניסיון ו-וותק רב בתחום אחסון האתרים, ופעילה עוד משנת 2006, עם ביקורות מעולות מצד לקוחותיה.

החברה מספקת שירותי ענן מתקדמים הפועלים מתוך חוות השרתים שלה, הפרושות בישראל וברחבי העולם במיקומים אסטרטגיים. שירותי הענן כוללים שרתים וירטואליים (VPS), פתרונות התאוששות מאסון ושרתי ענן מנוהלים, כמו גם פתרונות מתקדמים אחרים לאחסון אתרים.

זאת ועוד, בליווי של תמיכה טכנית ראשונה במעלה (בעברית!), אבטחת מידע מתקדמת ושימוש בטכנולוגיה העדכנית ביותר כיום.

לסיכום

אחסון בענן – אירוח שירותים על גבי שרתים הפועלים מתוך חוות שרתים – מספק את היעילות הנחוצה למרבית העסקים שצריכים שירות אחסון אתרים כלשהו. החיסכון הכספי והגמישות המתקבלים במסגרת אחסון אתר או שירות רשת בענן, בתוספת האבטחה המוגברת והביצועים המעולים, מקנים לעסק את היכולת להריץ את שירות הרשת שלהם באופן חלק ומהיר, עם מינימום התעסקות והשקעת זמן או משאבים. תכונות אלה הופכות את שירותי הענן לכדאיים לשימוש, על אף מחירם הגבוה קצת יותר מחלק משירותי אחסון אתרים "מסורתיים" יותר.

בחירה בספק אשר עונה הן על הצרכים האישיים של העסק ושל האתר/שירות שהוא מתעתד לספק, והן  על הצרכים ה"אוניברסליים" שכל ספק צריך להקנות על מנת לשמור על איכות השירות, כמו חברת Jetserver, תבטיח כי השירות יצליח וישיג את יעדיו, תהיה מטרתו אשר תהיה.